Utstyr til langrenn

DIF Langrenn er et breddetilbud hvor det legges til rette for skiglede og mestring. Vi er opptatt av at det ikke skal være dyrt å være med. 

 

Formålet med denne lille veilederen er å legge til rette for at de med begrenset forhåndskunnskap kan ta gode valg hva angår utstyr. Tilpasset utstyr vil kunne bidra til nettopp skiglede og mestring. 

 

Vi oppfordrer alle til å kjøpe brukt så langt mulig. Følg med på DIF sin kjøp/salg/bytte/låne gruppe på Facebook. Andre skiklubber har tilsvarende sider. Sjekk gjerne finn.no også. Det er mye fint å få for en relativt billig penge. Med litt egeninnsats vil man kunne selge utstyret igjen så snart siste barn ut har vokst fra treningsdress, ski, staver eller støvler. Om man sliter økonomisk er det mulig å henvende seg til info@dif.no og be om råd hva angår lån av utstyr eller støtte til renn.  

Staver

Det enkleste er å ha to par. Når barnet står på sokkellesten kan det ene gå til barnets skulder (klassisk). Det andre kan gå til hake/nese (skøyting). Året etter skal dere ikke se bort ifra at skøytestavene kan benyttes til klassisk. Om man velger å ha ett par, sørg for at det går opp til skulderens overkant når om man står på sokkellesten ettersom dette kan fungere til begge stilarter. 

Sko 

Her anbefaler vi brukte kombisko med litt god plass som kan brukes til både klassisk og skøyting. 

Ski

Er man ivrig så kan man komme unna med ett par ski som man smører med festesmøring når det er klassisk og renser fri for absolutt all festesmøring når det er skøyting. Mange synes dette blir for utfordrende og prioriterer derfor å ha to par ski – ett par til klassisk og ett par til skøyting.

Skøyting

Det er helt avgjørende å ha «blanke ski» når vi skal skøyte (ski uten fell, festesmøring eller riller som man ofte finner på såkalte smørefrie ski). Å benytte ski med feste når man skal skøyte kan sammenlignes med å stille på fotballtrening i juni i tunge vinterstøvler og parkdress. Det kan til nød gå, men gøy er det ikke. Skøyteski kan være i barnets lengde og oppover inntil +/- 10 cm. Heller for korte enn for lange. Gamle «smøreski» som i utgangspunktet har blank såle og som er helt renset for festesmøring kan fungere. Ellers finnes det mange rene skøyteski å få kjøpt brukt – dedikerte skøyteski har ofte mer egnet spenn og er lettere å manøvrere.   

Klassisk

Her er det vanskeligere å gi konkrete anbefalinger. Smøreski fungerer, men da må man som foresatt være forberedt på å smøre etter forholdene. Noen bruker derfor felleski. Klassiske ski bør være +15-20cm lengre enn barnets kroppslengde. Enn så lenge er det viktigste at barnet får godt feste og det er derfor bedre at de er litt korte/myke enn altfor lange. Man skal være litt oppmerksom på at felleski bør være tilpasset barnets vekt ettersom man er avhengig av at barnet klarer å få riktig vekt/trykk på skiene for å få feste og glid – kjøp derfor felleski som har et spenn tilpasset barnets vekt (vektintervall er som oftest spesifisert på skiene). 

 

Enkel test som kan gjennomføres for å sjekke om felleski «passer»:

Barnet står med klær/sko med vekten likt fordelt på begge ski. Da skal man kunne bevege et tynt papir under hele fellen – dette for at skiene skal gli i nedoverbakker og når man staker. Hvis barnet dernest legger all vekt på den ene skien (for å simulere fraspark) skal papiret sitte fast – da vet man at fellen kommer nedi snøen hvilket vil gi barnet feste når det sparker fra i diagonalgang. 

Bekledning

Her viser jeg til f.eks. Holmen Langrenn som skriver utførlig om anbefalt bekledning på skitrening: https://www.holmenif.no/Langrenn/Toppmeny/Om-skitrening.html

Preparering av ski

Her kan man se gode instruksjonsvideoer på youtube.